Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Έξι χρόνια χωρίς τον Λες Σάνον...

altΤο όνομά του συνδέθηκε με τη δημιουργία της μεγάλης ομάδας του ΠΑΟΚ και την κατάκτηση των πρώτων ποδοσφαιρικών τίτλων του συλλόγου. Ο Λες Σάνον, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες στην ιστορία του Δικέφαλου, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, πριν έξι χρόνια.

Γεννημένος στο Λίβερπουλ, στις 12 Μαρτίου του 1926 έζησε τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και βρήκε διέξοδο στη μπάλα. Από το 1944 αγωνίστηκε στη δεύτερη ομάδα της Λίβερπουλ και το 1948 έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα ως σέντερ φορ. Μέχρι το καλοκαίρι του 1949 πέτυχε μόνο ένα γκολ, η Λίβερπουλ τον αποδέσμευσε και κατέληξε στη Μπέρνλεϊ, Εκεί έμεινε για εννιά χρόνια σκοράροντας 39 γκολ σε 263 εμφανίσεις. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην Έβερτον, δούλεψε στο τεχνικό τιμ της Άρσεναλ και ακολούθως στη Μπέρι και στην Μπλάκπουλ. Τον Ιανουάριο του 1971 η Μπλάκπουλ όδευε προς υποβιβασμό και ο Σάνον αντικαταστάθηκε.
Ο ερχομός στον ΠΑΟΚ
Τότε ήταν που δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από το νεαρό ανταποκριτή του ΕΙΡ στην Αγγλία, Λάμπη Τσιριγωτάκη. Εκείνος ήταν που μεσολάβησε για τον ερχομό του Σάνον στην Τούμπα, μαζί με έναν ακόμη δημοσιογράφο, τον Χατζηιωάννου. Ο ΠΑΟΚ είχε ξεκινήσει τη χρονιά με τον Χόρβατ, τον διαδέχθηκε ως υπηρεσιακός ο Χασιώτης και ο Σάνον θα ήταν ο τρίτος προπονητής της σεζόν.
Ο Άγγλος τους έκανε Άγγλους
Τα συναισθήματα που προκάλεσε στους παίκτες του ΠΑΟΚ η έλευση του Άγγλου, τα έχει περιγράψει ο Γιώργος Κούδας στην αυτοβιογραφία του. «Δεν θα ξεχάσω τη μέρα που έφτασε ο Σάνον στη Θεσσαλονίκη… Για πρώτη φορά θα συνεργαζόμασταν με Άγγλο προπονητή. Οι ποδοσφαιριστές ήμασταν κουμπωμένοι. Η σχετική φήμη τους ήθελε αυστηρούς, τυπικούς απαιτητικούς χωρίς καμία διάθεση για χαλάρωση και καλαμπούρια… Η ζωή στη Θεσσαλονίκη άλλαξε κάπως τον Λες Σάνον. Έγινε λίγο Έλληνας, αλλά θέλοντας και μη γίναμε και εμείς λίγο Εγγλέζοι».
Ο Σάνον ήταν ο καθοδηγητής της χρυσής ομάδας του ΠΑΟΚ, με τους Κούδα, Παρίδη, Τερζανίδη, Ασλανίδη και τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που συνυπήρξαν εκείνη την περίοδο. Πέρα από τις τεχνικές του γνώσεις, που μετέδωσε στους ποδοσφαιριστές του, ήταν πρωτοπόρος στη διαμόρφωση της ψυχολογίας τους. «Ήξερε να ανεβάζει την αυτοπεποίθησή μας. Δεν είναι εύκολο πράγμα να πεις στον ποδοσφαιριστή: ‘Κοίταξε, παίζεις με τον Ριβέρα ή τον Μπεκενμπάουερ στον ίδιο χώρο, για τον ίδιο σκοπό. Ό,τι θέλει αυτός, θέλουμε και εμείς. Είναι αντίπαλος, αλλά μην τον φοβάσαι, κοίταξέ τον στα μάτια και προσπάθησε να γίνεις σαν αυτόν ή και καλύτερος’… Ο Σάνον διαρκώς εισηγούνταν στη διοίκηση τη διοργάνωση μεγάλων φιλικών αγώνων αγώνων για να κρατά την ομάδα σε ετοιμότητα και να αποκτούν οι παίκτες διεθνείς εμπειρίες. Σε ένα χρόνο παίξαμε με Λέστερ, ΜΤΚ, Στουτγάρδη, Όλντεν κ.α., αλλά και με τον μεγάλο Άγιαξ», σημειώνει ο Γιώργος Κούδας.
Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, όταν οι παίκτες των ρωτούσαν ποιους παίκτες θα πρέπει να μαρκάρουν από την αντίπαλη ομάδα, αντιδρούσε λέγοντας «ας σκεφτούν αυτοί ποιοι θα μαρκάρουν εσάς».
Τίτλοι και τελικοί
Με τον Σάνον στον πάγκο ο ΠΑΟΚ συμμετείχε σε τέσσερις διαδοχικούς τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος από το 1971 ως το 1974. Και οι τέσσερις φιλοξενήθηκαν στην Αθήνα. Ηττήθηκε στον πρώτο από τον Ολυμπιακό με 3-1, νίκησε στον δεύτερο τον Παναθηναϊκό με 2-1, ηττήθηκε στον τρίτο από τον Ολυμπιακό με 1-0 και στον τέταρτο νίκησε τους ερυθρόλευκους με 4-3 στα πέναλτι. (κ.α. 2-2). Παράλληλα το 1973 οδήγησε τον ΠΑΟΚ ως τους προημιτελικούς του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου αποκλείστηκε από τη Μίλαν.
Το διαζύγιο
Το φθινόπωρο του 1974 ο Σάνον είχε νιώσει φθορά. Μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό από τον Ερυθρό Αστέρα ο χρόνος παραμονής του στον πάγκο κυλούσε αντίστροφα. Τον Οκτώβριο έφυγε από τη Θεσσαλονίκη προφασιζόμενος «νευρική κρίση» σύμφωνα με το ρεπορτάζ των εφημερίδων. Δύο μήνες αργότερα, το Δεκέμβρη του 1974 τον διαδέχθηκε ο άλλος μεγάλος τεχνικός που κάθισε στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο Γκιούλα Λόραντ. Ο Σάνον επέστρεψε αργότερα στη Θεσσαλονίκη και το 1976 πανηγύρισε ακόμη ένα Κύπελλο Ελλάδος, αυτή τη φορά με τον Ηρακλή. Τον Σεπτέμβρη του 1995 ήρθε και πάλι στην πόλη που αγάπησε, για να παραστεί στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Γιώργου Κούδα. Όταν συναντήθηκε με τους πρώην παίκτες του, ράγισαν και τα τσιμέντα.
Το τέλος
Ο Λες Σάνον έφυγε από τη ζωή στις 2 Δεκεμβρίου 2007, νικημένος από μακροχρόνια ασθένεια σε ηλικία 81 ετών. Στον ΠΑΟΚ δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου