Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ακόμη κάνει ρεκόρ, 77 χρόνια μετά το Βερολίνο -Πουλήθηκε για 1,4 εκατ. δολάρια μετάλλιο του Τζέσε Οουενς

 Ακόμη κάνει ρεκόρ, 77 χρόνια μετά το Βερολίνο -Πουλήθηκε για 1,4 εκατ. δολάρια μ
Υπήρξε ένας από τους πιο θρυλικούς αθλητές. Εκείνος που έκανε τον Αδόλφο Χίτλερ να γευθεί την ήττα μέσα στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου. Από τότε, έχουν περάσει 77 χρόνια. Αλλά ο Τζέσε Οουενς εξακολουθεί να καταρρίπτει ρεκόρ.

Ενα από τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που είχε κερδίσει στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 πουλήθηκε για 1.466.574 δολάρια σε διαδικτυακή δημοπρασία. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που έχει «χτυπήσει» οποιοδήποτε αναμνηστικό από την κορυφαία αθλητική διοργάνωση.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της δημοπρασίας, το αστρονομικό ποσό βγήκε από την τσέπη του Ρον Μπαρκλ, συνιδιοκτήτη της ομάδας χόκεϊ επί πάγου, Pittsburgh Penguins. Επιθυμία της κόρης του θρυλικού Αμερικανού αθλητή ήταν το μετάλλιο να καταλήξει σε κάποιο μουσείο ή ίδρυμα, προκειμένου να μπορεί να το δει το κοινό, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Το μετάλλιο- που δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι εκείνο των 100 μ., των 200 μ., των 4Χ100 μ. ή του μήκους που κέρδισε ο Οουενς- έφτασε στον οίκο δημοπρασιών από τα χέρια της συζύγου ενός φίλου του αθλητή. Εκείνος του το είχε χαρίσει γιατί ο φίλος του τον είχε βοηθήσει να βρει δουλειά, όταν επέστρεψε από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου. Εκεί όπου ο Οουενς είχε χαλάσει τα σχέδια του Χίτλερ που ήθελε να φανεί η ανωτερότητα της άριας φυλής μέσα από τη διοργάνωση. Τα άλλη τρία μετάλλια του Αφροαμερικανού αθλητή αγνοούνται.
Η τιμή- ρεκόρ για το χρυσό ξεπέρασε τα 865.000 δολάρια που δόθηκαν τον Απρίλιο του 2012 για το Κύπελλο του Σπύρου Λούη, το οποίο είχε αγοράσει το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου